MED

Med je gosto tekoče naravno sladilo, katerega čebele predelujejo iz nektarja cvetov in rastlin ter  mane gozdnih insektov na živih delih rastlin.  Zaradi različnega časa cvetenja lahko opredelimo tudi različne vrste medu, kot so kostanjev, lipov, akacijev, hojev…

Ob vnosu nektarja ali mane, ga čebele z obdelavo obogatijo z izločki svojih žlez nato pa z  samo ventilacijo odstranijo odvečno vodo. Sam med je dozorel, ko čebele pokrijejo satovje oz celice v katerih se nahaja med.
Sam med je sestavljen pretežno iz več vrst sladkorjev kot so glukoza, fruktoza in saharoza. Poleg tega v medu najdemo še vitamine, encime,  beljakovine,  aminokisline, rudninske snovi ter aromatične snovi.
Barva medu pa lahko zelo varira glede same vrste, tako da najdemo spekter od svetlo bele kot je akacijev in vse tja do temno rajve zelenkaste kot je hojev med.

Sama uporaba medu pa skoraj, da nima konca. Lahko si ga privoščimo čisto samega ali na kosu kruha z maslom. Nepogrešljiv je v kulinariki. Prav tako ga najdemo v raznih kozmetičnih izdelkih in tudi v sami domači lekarni, nas varuje pred raznimi prehladi in obolenji.